Lex Maria

I helgen som gick fick vi se fantastiska tävlingar på Sundbyholm, vilka kröntes med hjälp av våra nya 3-årsstjärnor i långa E3-finalen. Som alltid på Sundbyholm var arrangemanget av toppklass. Knappa 2.000 besökare var inte belöning nog för ett ärligt uppsåt hela vägen från hästar, hästägare och arrangörer.  

I kväll körs traditionellt högklassiga tävlingar på Halmstad med Sprintermästarens och Stosprintens final. 15 lopp ska köras med första start kl 17.00 och sista loppet går i mål efter kl 23.00. Det är utmanande för  publikens uthållighet. Förra året kom drygt 2.400 besökare. Låt oss hoppas på en långt större publiktillströmning denna sportsliga V75-dag. 

 I det senaste VD-brevet meddelar Maria Croon att brevet tar semesterpaus över sommaren för att återkomma i slutet av augusti.  Vi hoppas att hon passar på att göra detsamma, då det är låga odds på att svensk travsport kan få en tuff höst, trots VDs redovisade plussiffror för första halvåret.

  Svenska travtävlingar

2025

2024

Diff.

  Starter (inkl utlands tränade)

30 206

29 553

+2,2%

  Startande per lopp

10,42

10,35

+0,6%

  Unika startande hästar (inkl utlands tränade)

7 779

7 629

+2,0%

  Prispengar

359 155 550

323 887 800

+10,9%

  Prispengar per lopp

123 889

113 486

+9,2%

  Prispengar per start

11 890

10 960

+8,5%

  Starter per svensktränad starthäst

4,12

4,1

+0,5%

Ökningen av prispengar beror på att vi tillfört mer medel, påpekar hon.  Det är ändå positivt att siffrorna inte sjunker utan visar en uppåtgående trend, skriver hon också och lovar att ST ska fortsätta att följa utvecklingen.

Bra påpekat Maria, men hästägarna och deras hästars tränare känner sig inte trygga med dessa siffror.  Andra, mer väsentliga fakta, visar på den direkta motsatsen för framtiden. Trots alla centrala uppmaningar om att tränarna måste göra fler starter per häst är den ökningen marginell. Samtidigt tvingas våra storbanor Solvalla, Åby och Jägersro ge sina tränare och hästägare en resorder för att tävla utanför sina hemområden under större delen av sommaren. Det får till följd att hela matchningen av storbanornas unghästar till höstens insatslopp kommer i kläm.

Det finns en förbättringspotential för att Pegasussiffrorna i tabellen ovan ska ges bättre balans och trovärdighet. Här är några förslag.

Rekrytering/Hästar

Hur många hästar exporteras från Sverige?

Hur många hästar importeras till Sverige?

Rekrytering/Hästägare

Hur många nya hästägare/konstellationer/unika företrädare har tillkommit eller försvunnit från början till slutet av perioden?

Avel /uppfödare

Hur många är uppfödarna, och hur många ston är betäckta på den svenska språngrullan hittills i år, och då jämfört med samma period föregående år?

Avel /avkommor

Hur många föl har i år registrerats i Sverige jämfört med tidigare period?

Tävlingsprogrammet

Hur ser hemmabanastatistiken ut, dvs antalet startande hemmahästar sett ur tränarnas och ägarnas demografiska perspektiv.

Hur ser publiksiffrorna ut? Inskannat antal besökare i förhållande till redovisade totalsiffror visar fortsatt på stora skillnader för olika banor.

Spelet

Hur ser omsättningen ut och då med en analys om vad det innebär för sportens framtida finansiering?

Sammantaget

En ljus och ärlig sammanställning skulle göra det lättare att bedöma alla siffror för att skapa samsyn mellan intressegrupper om vilka åtgärder som måste vidtas och med vilken skyndsamhet de behöver implementeras.

Ansvarsfrågor

Det blev till en miserabel kompott när VD undertecknade ett beslut, som i efterhand tilldelade tre hästar tre månaders startförbud flera månader efter överträdelsen. Hästarna kan aldrig göra fel. Det har inte heller nya ägare och tränare gjort som bestraffas för vad annan part gjort. Startförbuden skulle naturligtvis ha meddelats skyndsamt för att säkerställa att hästarna inte tävlar under otillåten medicinering.

Lex Maria

STAD upphävde omgående  ST-beslutet efter att en av de nuvarande ägarna överklagat. Hur länge ska dessa otaliga rättsprocesser behöva fortgå som återkommande tvingar hästägare och tränare att bryta arm med Hästsportens Hus? Det höjer inte förtroendet för travsporten och inte heller för dem som hanterar dessa frågor på förbundet. Borde inte ST på eget initiativ låta STAD ompröva det felaktiga beslutet för de berörda ägare och tränare som inte överklagat.

STs hästvälfärdsrepresentant lär ha cyklat mellan stallarna på Sundbyholms stallbacke under E3-finalerna på Sundbyholm för att övervaka munhälsa och blodregler. Travsporten har skapat tydliga regler om att djurskyddet vilar på ett strikt tränaransvar och det är allmänt accepterat. När ska det egna centralförbundet lita på att hästarna är i trygga händer hos sina tränare?

Nu tar VD-brevet en paus för en utlovad omstart i augusti,  vem som då kommer att skriva.

.

Relaterade inlägg

Lämna eller leverera, del 1

Vid ST’s möte med sitt Konsortium i samband med derbyhelgen presenterade förbundet ett förslag till tävlingsutbud för 2025. Strategin är att bevara volymen trots ett ...
Läs mer →

Auktionsdjungeln

Under två månader, augusti till oktober, avhålls i år fyra auktioner där det kommer att säljas unghästar, både på plats och online. Därutöver håller Travera ...
Läs mer →

Bondfångarna på fortet

Maria Croon annonserade i sitt senaste VD-brev att nu kommer alla innehavare av STs årskort att kunna gå in gratis på publikplats på alla travbanor ...
Läs mer →

Kostymen är för stor

Det är derbyvecka på Jägersro och ST håller sitt traditionsenliga möte med det som tidigare kallades Förtroenderådet och som nu bytt namn till ST’s Konsortium. ...
Läs mer →

Hur svensk är en travhäst?

Hur svensk är den svenska varmblodiga travhästen egentligen? Det har stormat en hel del kring frågan om uppfödare till hästar födda utomlands ska ha rätt ...
Läs mer →

Tyglad, piskad, älskad

Länsstyrelsen i Skåne har statuerat ett exempel. Problemet med att ifrågasätta rättsskipning i djurskyddsfrågor är att den som invänder ofta betraktas som en potentiell djurmisshandlare, ...
Läs mer →