Det är länge sedan, mer än 20 år, som ST och ATG imponerade på mig i hur man han hanterade sport och spel.
Skall dock erkänna att jag tycker att man drev frågan om ”på lika villkor,” för några år sedan, på ett förtjänstfullt sätt. Man gjorde det mycket skickligt, kraftfullt och pedagogiskt. Det var helt absurt att man kunde ha spel på ”mina” hästar utan att det betalades en krona och än mindre bidrog till staskassan. Jag kallade då dessa spelbolag för parasiter, men nu efter omregleringen skulle en symbios kunna skapas. Det gav mig hopp om förbättrad ekonomi för hästägare och därmed travets framtid.
Men, vad händer nu??? Efter en alltför lång process har vi äntligen en omreglerad spelmarknad och därmed förutsättningar ”för lika villkor”. Frågetecknen blir många. Travets finansiärer, hästägare och spelare – jag bortser i sammanhanget från betalande publik – känner sig minst sagt förvirrade.
Hur tänker sällskap och deras serviceorganistion ST. Tänker man affärsmässigt? Förstår man marknadskrafterna? Finns viljan att lära sig? Finns kompetensen i styrelser och organisationer för att möta en ny situation med många spelare på planen?
Att travet har sitt eget spelbolag gör givetvis saken ytterligare problematisk och mycket svårhanterlig. Det kräver framför allt att man har en positiv och bejakande inställning till andra spelbolag. Rimligtvis borde sporten bjuda in dem med öppna armar! Åtminstone om sporten vill sin sport väl och varför sporten inte skulle vilja det blir omöjligt att förstå.
Utanpå allt, vilket även tas upp i Sulkysport, vad säger Konkurrensverket? Dags att konkurrensverket granskar Svensk Travsport
Konkurrenslagstiftningen kan bli ett jättebekymmer för ST. Skräcken är om frågorna hamnar i en marknadsdomstol och vilka konsekvenser det får för ST’s ägare i första hand, dvs travsällskapen. Det är väl ändå inte möjligt att det har tecknats hemliga monopolbevarande avtal mellan ATGs ägare ST och sällskapen, som inte tål granskning i dagsljus. Dessa måste i så fall omedelbart upp på bordet!